«El nostre ideal és acompanyar la transformació del sector dels materials a partir de la indústria 4.0»

Clúster Mav,


Entrevista a Andreu Ruiz, R+D Project Manager de Chemplate Materials.

Chemplate Materials S.L. es va fundar l'any 1986 en el negoci de galvanoplastia, i ha estat venent processos químics d'avantguarda per a galvanoplastia i fabricació de PCB com a representant i distribuïdor d'empreses globals. Actualment és una empresa també centrada en desenvolupaments químics propis i formulacions per a l'enginyeria química de superfícies, i fabricació d'equips per al registre multicapa de PCB amb un procés innovador, que cobreix el registre i el procés de premsa. Han posicionat una tecnologia pròpia (Indubond) amb un gran potencial de creixement i l'estan actualitzant contínuament.

Vau néixer fa 37 anys com a Chemplate Ibérica a Sant Quirze del Vallès, però l'any 2000 us vau transformar en Chemplate Materials S.L. i us vau traslladar a Santa Perpètua de Mogoda. Què va significar aquest canvi?

En aquella època, va ser un canvi molt significatiu per ampliar capacitats industrials i crear noves expectatives de creixement. Va marcar un punt d'inflexió en passar de ser una microempresa a una petita empresa amb més empleats i una ubicació estratègica, cosa que ens va permetre competir amb més força en el mercat.

Us dediqueu a la distribució i fabricació de productes químics semielaborats per a la indústria del tractament superficial. De quin tipus de productes parlem?

Principalment, fabriquem productes químics en fase líquida i també en fase sòlida. Som un usuari intermig del sector químic: transformem i formulem productes químics perquè els nostres clients els puguin utilitzar directament als seus processos, afegint-los com a additius en altres mescles.

Quin és el vostre volum de producció?

Ens movem al voltant de les 10 tones anuals, combinant producció pròpia amb una part externalitzada. El volum pot variar segons les demandes del mercat, però mantenim una producció eficient i un estoc limitat per adaptar-nos millor a les necessitats dels nostres clients.

Hi ha hagut conjuntures delicades? 

El factor principal que afecta la demanda és el preu dels metalls, ja que el nostre producte es destina al tractament d'aquests materials. També hem passat per situacions difícils, com la pandèmia, que va reduir la producció en molts sectors. Ens hem adaptat ajustant els costos i reforçant la nostra eficiència.

Per a quines empreses o clients treballeu? Quines són les més conegudes o destacades?

Els nostres clients principals són empreses dels sectors de l'automoció, l’aeronàutica i l’electrònica, però també treballem amb petites i mitjanes empreses, com joiers. Empreses grans com Airbus o Seat també utilitzen peces tractades amb els nostres productes a través dels seus proveïdors.

L’any 2005 vau desenvolupar la màquina Indubond®, un èxit significatiu amb la seva patent. Què va aportar aquesta patent?

Indubond® va suposar la creació d’una nova línia de negoci amb una tecnologia pròpia que consumeix menys energia i redueix els costos de producció de circuits multicapa. Ara és una línia que està creixent molt, sobretot al mercat dels Estats Units, que s’ha convertit en un focus de creixement important.

Actualment oferiu una àmplia gamma de productes químics i equips per a processos en galvanotècnia i electrònica. Quins són els que tenen més sortida?

Els productes químics per a recobriments metàl·lics són el nostre fort. És la línia més consolidada de Chemplate Materials i representa el gruix del nostre negoci.

Comercialitzeu els vostres productes a Espanya i Portugal. Us plantegeu vendre a altres països europeus?

Sí, ja estem ampliant presència a França i Alemanya, amb un enfocament col·laboratiu per establir relacions de confiança amb els clients i ajudar-los a integrar els nostres productes als seus processos productius.

En aquestes quasi quatre dècades d’activitat, quines considereu que han estat les fites més rellevants?

La creació d’Indubond® i la participació en consorcis europeus des del 2018 són fites destacades. Hem impulsat la branca d’R+D per a desenvolupar productes químics amb més rendiment, més sostenibles i amb menys impacte ambiental.

Quins avenços heu fet a nivell de recerca i innovació? Què destacaríeu?

Hem format un petit equip de R+D que lidera projectes per a crear productes propis i innovadors, enfocats a augmentar el rendiment i reduir l'impacte ambiental. També estem explorant noves tecnologies per oferir serveis de monitorització química més avançats.

Quins reptes de futur teniu o objectius us marqueu?

Ens volem centrar en la transformació digital i en la indústria 4.0, desenvolupant tecnologies per a monitoritzar i millorar els processos dels nostres clients. A més, volem continuar expandint-nos internacionalment i reforçar el nostre lideratge en el sector. Volem generar un servei més acurat a l’hora de monitoritzar característiques i propietats químiques dels productes que comercialitzem.

Com ho fareu?

Volem generar una tecnologia que permeti detectar impureses o caducitats i que ho puguem pronosticar. Ens estem endinsant en la indústria 4.0 des del punt de vista de la monitorització de les propietats químiques. El sector dels materials està fent servir les mateixes tècniques que fa 30 o 40 anys i el nostre ideal és acompanyar la transformació del sector monitoritzant les plantes de producció dels nostres clients i donant-los instruccions perquè facin servir els nostres productes químics d’una forma més sostenible, amb el menor residu possible.

El producte químic es va contaminant, es va transformant amb el temps, però amb les nostres indicacions des d'aquest punt de vista més d’indústria 4.0, els podem anar acompanyant.

Ja ho esteu fent o és una aposta de futur?

Ho estem començant a fer, sí. Implantem petites tecnologies o sondes que ens permeten fer avaluacions sense aturar el procés productiu dels nostres clients. D'aquesta forma, nosaltres obtenim uns primers resultats i a partir d'aquí anem optimitzant el procés. Al final tots hi acabem guanyant. Si optimitzem el procés, el coneixem millor i sabem com instal·lar aquestes sondes o aquestes tecnologies de monitorització i el client se’n beneficia traient-li més rendiment al producte químic.

Què us aporta formar part del Clúster MAV?

Primer de tot, ens permet estar dins d'una xarxa de col·laboradors potencials on desenvolupar noves solucions, solucions químiques per a tractaments superficials. Sabem que estem davant d'una gran xarxa d'especialistes en temes de materials avançats de tot tipus. Volem aprendre d'ells, conèixer les necessitats d'aquests membres i buscar punts en comú per a veure si es poden crear consorcis.

És la primera vegada que participem en un clúster. Estem coneixent el concepte de clúster com a dinamitzador per a acostar-nos a noves empreses i veiem que té molt de potencial i pot ser molt beneficiós per a Chemplate Materials i en podem aprendre molt.

En què us agradaria que us ajudés el Clúster MAV?

Ens agradaria crear algun tipus de consorci o treball col·laboratiu dins dels grups de treball, on ja participem, i a partir d'aquí crear solucions de forma conjunta per a desenvolupar productes en sectors com l'electrònica impresa o tractaments superficials per a metalls lleugers amb molta més eficiència enfront de la corrosió.

ENTREVISTA EN VÍDEO



Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies